Bijdrage geschreven door Robbert Manders van IG
ABN Amro maakte gisteren een pijnlijke smakker op de beurs. Wat was precies het probleem met de update die het bedrijf naar buiten bracht? En wat zou het aandeel waard kunnen zijn als alles goed gaat?
ABN Amro kwam gisteren met een update over de bedrijfsstrategie. De nieuwe strategie kan het beste samengevat worden met het plan om het kantoor op de Zuidas te verkopen en uiteindelijk te verhuizen naar Amsterdam Zuidoost. Het idee is een beetje geld besparen, maar er is vooral een algeheel gebrek aan ambitie. Overigens waren het de kostenbesparingen die het nieuws haalden, maar deze waren niet het meest interessant. Wat wel interessant is, is de koersreactie van het aandeel ABN AMRO .
Eerst de positieve delen: de bank heeft zich wederom gecommitteerd aan een dividend en wil voortaan 50% van de nettowinst zo uitkeren. Daarnaast komt er een aandelen-inkoopprogramma als de CET1 ratio (kernkapitaal) boven de 15% uitkomt. Dat is mooi, want daar is de bank nu al, op 15%. Er zijn analisten die dat ambitie loos noemen en liever zien dat ABN met het extra geld bijvoorbeeld op overnamepad gaat. Wij vinden dat er veel aan te merken is op de plannen van ABN Amro, maar hier mogen we niet negatief over zijn. Het geld uitkeren is nooit een verkeerde strategie bij een bedrijf dat geen hoge rendementen op eigen vermogen boekt. Daarnaast zijn in het verleden wilde overnames niet altijd goed afliepen bij ABN Amro. Te vaak voegen deze te weinig toe en gebeuren dat soort overnames tegen een te hoge prijs. Prima dus, deze doelstelling.
De bank zegt te willen focussen op segmenten waar het marktaandeel kan verdedigen en winnen. In het bijzonder worden MKB-leningen en hypotheken genoemd. Ook wil de bank groeien in bijvoorbeeld private banking, maar daar heeft de bank al een enorm groot marktaandeel waar andere partijen juist op azen.
Om de hypotheken-koe bij de horens te vatten: we hebben hier een overzicht van Calcasa waaruit blijkt dat ABN Amro marktaandeel verliest op hypotheken.Ook is ABN Amro niet heel erg concurrerend met de hypotheekrente als we het overzicht van HDN moeten geloven. Zo moet de bank op een 10-jaars rentevast annuïtaire NHG-hypotheek twee andere top-4 banken voor zich dulden en daarnaast nog een sloot aan verzekeraars en (indirect) pensioenfondsen en buitenlandse banken voor zich dulden. Het beeld is niet beter bij non-NHG-hypotheken met 90% bankfinanciering. Dit zou niet zo erg zijn, ware het niet dat ABN maar 1,65% rente verdient op deze hypotheken terwijl deze niet risicoloos is, maar wel kosten kent. Wellicht is de lage rentemarge laten zakken de enige oplossing om marktaandeel te winnen. Dit brengt ons tot het volgende pijnpunt dat gisteren werd blootgelegd.
Wat misschien nog wel de grootste klap was voor aandeelhouders, was de doelstelling van een rendement op eigen vermogen van 8% in 2024. Wel met de aantekening dat de doelstelling 10% zal zijn bij een genormaliseerde rente, maar daar rekent eigenlijk niemand meer op. 8% is laag, minimaal te noemen zelfs. Niet alleen is het laag, het plan impliceert ook dat deze schamele 8% nog niet in 2021 of 2022 gehaald zal worden. Ter vergelijking: ING mikt op een rendement van 10%-12%. ABN zelf boekte in 2017 nog 14.5% en in 2019 10%. Beleggers hebben al wat pijn geleden en het is ongetwijfeld moeilijk te accepteren dat de doelstellingen nu nog verder dalen.
Het is nu duidelijk dat ABN Amro nogal lage ambities heeft en dat zelfs deze twijfelachtig lijken in de context van de concrete plannen m.b.t. bijvoorbeeld marktaandeel op hypotheken. Daarnaast zit de bank nog steeds in een zware tijd door de pandemie. Het lijkt dus logisch dat ABN Amro tegen een korting op de boekwaarde wordt verhandeld. Volgens het laatste kwartaalverslag is die boekwaarde 20 euro per aandeel dus een aandeel ABN van €8,65 staat op een korting van 57%.
Stel dat we een K/W-verhouding willen zien van 8-10 (zeg 9), omdat het bedrijf niet winstgevend groeit, dan komen we uit op zo’n €14,50 per aandeel als alles goed gaat en de bank de 8% haalt.
Dit is een illustratief rendement van 67%, maar daarvoor moet wel alles goed gaan. Zoals eerder besproken in dit artikel, zullen de komende jaren erg uitdagend worden. Hoe dan ook is het zeker dat ABN Amro de komende tijd volatiel blijft zolang er een hoog potentieel rendement is als het bovenstaande. Hoe zekerder dat rendement wordt, hoe hoger het aandeel zal stijgen. Zoals gebruikelijk zijn rente en het beleid van de centrale bank van grote invloed op de koers van de bank. Natuurlijk zijn ook macro-economische factoren in Nederland van grote invloed, met name de golf van wanbetalingen die men begin volgend jaar verwacht als sommige bedrijven geen steun meer krijgen.
Leest u meer hier.