Deze content werd aangeboden door ’s wereld grootste cryptobeurs Binance en weerspiegelt niet noodzakelijk de mening van de redactie.
Belangrijkste conclusies:
Omdat blockchain nog een relatief nieuwe technologie is, zijn er veel onwaarheden en misvattingen rond crypto. Wij bekijken enkele van de meest voorkomende crypto FUD (fear, uncertainty, and doubt)-verhalen en onderscheiden feiten van fictie.
Crypto-tegenstanders beweren graag dat het ecosysteem van digitale activa niet veilig is voor mensen omdat het anoniem en onbetrouwbaar is en op grote schaal wordt gebruikt door criminelen. Het resultaat is dat veel mensen die weinig weten over crypto gaan geloven dat de hele ruimte op de een of andere manier inherent onveilig is en dat het voornaamste gebruik ervan is om gewetenloze actoren in staat te stellen geld te stelen, te frauderen en wit te wassen. De radicale versie van deze mythe is dat crypto in wezen wetteloos is.
Dit verhaal over de crypto-industrie is niet alleen oneerlijk, maar ook misleidend. De waarheid is dat de overgrote meerderheid van de spelers in de cryptoruimte gezagsgetrouwe burgers en legitieme bedrijven zijn die digitale activa gebruiken als een middel voor veilige en efficiënte online waardeoverdrachten. Verantwoordelijke spelers in de ruimte onderhouden ook robuuste vangrails en beveiligingssystemen die de veiligheid van de gebruiker waarborgen.
Door de acties van een kleine minderheid van slechte actoren - en de versterking daarvan in de informatieruimte door mensen die de mythe van de wetteloosheid van crypto verspreiden - wordt de hele sector echter vaak ten onrechte met dezelfde kwast afgeschilderd, wat resulteert in betreurenswaardige reputatieschade. Om te voorkomen dat deze onjuiste voorstellingen het vermogen van blockchain en Web3 om hun enorme belofte waar te maken belemmeren, moeten wij als industrie werken aan het ontkrachten van de mythe en aantonen dat er niets aan crypto is dat het inherent onveilig maakt.
Laten we beginnen met de harde realiteit, die waarschijnlijk deze mythe helpt voeden. Ja, hacks, fraude en het witwassen van geld vinden plaats in de crypto-industrie. Het is geen ruimte die volledig immuun is voor slechte actoren en criminele activiteiten.
Ja, je kunt altijd nieuwsberichten vinden over gestolen digitale fondsen van individuen of platforms. Maar deze cijfers zeggen weinig zonder context, en de voorbeelden zijn vaak overdreven sensationeel.
Hier zijn enkele harde cijfers om de zaken in perspectief te plaatsen. Het 2022 Crypto Crime Report van blockchain analytics firm Chainalysis stelt dat in 2021 criminele activiteiten slechts 0,15% van alle cryptotransacties uitmaakten, wat een daling is ten opzichte van de 0,62% die in 2020 werd gerapporteerd. Ja, illegale crypto-adressen ontvingen vorig jaar 14 miljard dollar, maar dat is onbeduidend in vergelijking met de ongeveer 2 biljoen dollar aan fiatvaluta (of ongeveer 5% van het wereldwijde bbp) die jaarlijks via het conventionele financiële systeem wordt witgewassen.
De waarheid is dat illegale activiteiten een minuscuul deel uitmaken van het totale volume aan transacties op de blockchain, en daar is een goede reden voor: als je een crimineel bent, is het gebruik van crypto gewoon een heel slechte manier om je sporen uit te wissen. De transparantie van blockchain is een kenmerk, geen bug. Het zorgt ervoor dat dit nieuwe financiële systeem openstaat voor onderzoek door gebruikers en misdaadbestrijders over de hele wereld - in tegenstelling tot traditionele financiën, waar criminele activiteiten tientallen jaren onopgemerkt kunnen blijven.
In het algemeen maken permissionless blockchains transacties openbaar en traceerbaar. Dit in tegenstelling tot traditionele, op fiat gebaseerde betalingssystemen waar transacties verborgen blijven voor de ogen van buitenstaanders en een dagvaarding of gerechtelijk bevel nodig zijn om te worden onthuld.
Ga maar na: een openbaar blockchain-grootboek controleert, valideert en registreert de volledige geschiedenis van elke transactie. Elke transactie laat een permanent spoor van onveranderlijke gegevens achter, waardoor het voor iedereen gemakkelijker wordt om de bron en verplaatsing van fondsen te traceren. Rechtshandhavingsinstanties die financiële misdrijven over de hele wereld bestrijden, hebben al geleerd voordeel te halen uit de traceerbaarheid van digitale activa bij het opsporen van onrechtmatig verkregen geld.
Blockchain maakt ook risicoanalyses en rapportagemechanismen voor het witwassen van geld mogelijk, waardoor het totale systeem kan worden geanalyseerd in plaats van alleen in- en uitgaande punten te controleren.
Frauduleuze winsten in fiatvaluta kunnen worden verborgen door het mengen van fondsen, factuurfraude of via offshore bankrekeningen, maar de blockchain kan op elk moment worden onderzocht door iedereen die een blokverkenner gebruikt.
Dit alles draagt bij tot een grotere veiligheid van het ecosysteem.
Traditionele financiële instellingen hebben meer dan een eeuw de tijd gehad om processen en procedures voor naleving van de regelgeving vast te stellen en te verfijnen, maar de jonge cryptocurrency-industrie loopt haar achterstand snel in, ondanks het feit dat ze maar iets langer dan tien jaar bestaat. In de eerste jaren van haar bestaan waren er zeker hiaten als het ging om de standaard compliance-praktijken van de financiële wereld, zoals sancties, antiwitwaspraktijken en identiteitsverificatiesystemen.
Tegenwoordig hanteren toonaangevende cryptobedrijven zoals Binance robuuste know-your-customer (KYC) en anti-witwas (AML) systemen en protocollen om verdachte actoren en transacties goed in de gaten te houden en zo nodig te rapporteren aan de relevante autoriteiten. Dergelijke voorzorgsmaatregelen zijn voor serieuze platforms voor digitale activa inmiddels een belangrijk gegeven.
Cryptobeurzen kunnen dezelfde hoogwaardige instrumenten gebruiken als grote financiële instellingen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de anti-witwas- en sanctieregels van verschillende rechtsgebieden, en doen dat ook. Naarmate crypto steeds meer ingang vindt, zijn protocollen voor identiteitsverificatie de standaard geworden voor de meeste cryptobeurzen. Een goed identiteitsverificatiesysteem helpt de mogelijkheid te minimaliseren dat slechte actoren het platform voor snode doeleinden gebruiken.
Het waarborgen van de veiligheid van gebruikers en het naleven van toepasselijke regels zijn twee belangrijke aspecten van het op een verantwoordelijke manier runnen van een ecosysteem voor financiële diensten. Binance staat, net als veel andere cryptobeurzen, geen anonimiteit toe aan gebruikers. We hebben een strikt beleid voor identiteitsverificatie dat een nultolerantie-aanpak oplegt voor dubbele registraties, verborgen identiteiten en duistere geldbronnen.
We gaan ook een stap verder om slechte actoren op te sporen door middel van proactieve maatregelen, en hebben een verscheidenheid aan tools om activiteiten op de blockchain te volgen en te controleren om ervoor te zorgen dat alle transacties legaal en conform zijn.
In zijn begindagen droeg een aantal spraakmakende nieuwsberichten ertoe bij dat de cryptoruimte werd gezien als "wetteloos", maar de sector heeft sindsdien aanzienlijke vooruitgang geboekt. Toonaangevende cryptomunt-entiteiten zoals Binance begrijpen dat de duurzame uitbreiding van het wereldwijde Web3-ecosysteem voortdurende samenwerking en communicatie met de relevante regelgevende instanties vereist. Dit houdt in dat we moeten samenwerken met wetshandhavers en onze expertise moeten gebruiken om hen te helpen bij het identificeren en vervolgen van degenen die proberen crypto voor onwettige doeleinden te exploiteren.
We moeten de misvatting ontkrachten dat crypto niets anders is dan een onveilige hub voor illegaal gedrag. Dit is van cruciaal belang om wetgevers op hun gemak te stellen bij het formuleren van een ondubbelzinnig beleid dat klanten beschermt en tegelijkertijd innovatie mogelijk maakt, en evenzeer om ervoor te zorgen dat nieuwe gebruikers niet worden ontmoedigd om zich bij de Web3-beweging aan te sluiten vanwege verkeerd geïnformeerde percepties. Zowel gebruikers als overheden hebben er veel baat bij om op de hoogte te blijven van technologische en financiële innovatie, die banen kan opleveren en de algemene efficiëntie van de economie kan verhogen.
Feit: Met de juiste regelgevingskaders kan blockchaintechnologie superieure veiligheid en zekerheid bieden in vergelijking met traditionele financiën. De valse notie van welig tierende cryptocriminaliteit moet worden overstemd door een op bewijs gebaseerd verhaal over de veiligheid van crypto's en de naleving van de regelgeving.
Lees ook: